Blog

itp csikszereda
ITP

Gyakran ismételt kérdések

Beírhatok-e más gumiabroncsméreteket a járműazonosító kártyára (CIV)?
A Román Gépjárműnyilvántartás (RAR) a CIV-be a jármű CE-típusjóváhagyási dokumentációjában meghatározott gumiabroncsokat viszi be a megfelelő változathoz/verzióhoz, amelynél a kombinált CO2-kibocsátási érték megegyezik a megfelelőségi igazolásban megadott értékkel.
Ha a CIV-ben más méretek szerepelnek, amelyeket a gyártó a változaton belül egy másik változatra vonatkozóan adott meg, akkor a járművet újra kell regisztrálni.
Abban az esetben, ha más méretű gumiabroncsokat kívánnak felszerelni, amelyeket a típus-jóváhagyási dokumentumokban nem tüntettek fel, a jármű újbóli jóváhagyás alá esik, amelyet csak a RAR bukaresti jármű- és alkatrészvizsgáló laboratóriumában végzett sikeres vizsgálat után adnak meg.
A fentiek ellenőrzése a RAR egyik márkakereskedésében történik, a jármű azonosítását követően.

Olvassa tovább
Inspectia Tehnica Periodica
ITP

Időszakos műszaki ellenőrzés 2023-ban (ITP)

Az időszakos műszaki ellenőrzés (ITP-ellenőrzés) kötelező eljárás minden Romániában nyilvántartásba vett jármű esetében. Az ellenőrzés célja annak ellenőrzése, hogy az adott jármű megfelel-e a jogszabályban előírt biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak. Az időszakos műszaki ellenőrzés elvégzéséhez a jármű tulajdonosának el kell mennie egy, a román gépjármű-nyilvántartás (RAR) által engedélyezett vizsgáztatóközpontba, ahol a járművet szigorú ellenőrzésnek vetik alá, amely magában foglalja a jármű valamennyi rendszerének és fontos elemének ellenőrzését. Ez magában foglalhatja többek között a fékrendszer, a kormányrendszer, a felfüggesztés, a világítási és jelzőrendszer, a kipufogógáz-kibocsátás és a jármű karosszériájának ellenőrzését. Fontos, hogy az időszakos műszaki ellenőrzést rendszeresen, a jogszabályi előírásoknak megfelelően

Olvassa tovább